Nieuws & Agenda
Actions-
Kinderarts Mirjam van Veen wint Elisabeth von Freyburg Penning 2024
25 november 2024Mirjam van Veen, kinderarts en wetenschapper in het Juliana Kinderziekenhuis, heeft de Elisabeth von Freyburg Penning 2024 gewonnen. Ze kreeg deze bijzondere prijs vanwege haar belangrijke bijdrage voor wetenschappelijk onderzoek, met name op het gebied van infectieziekten bij kinderen, spoedeisende hulp en epidemiologie. De penning wordt iedere 2 jaar uitgereikt aan een jonge, veelbelovende kinderarts die zich inzet voor het verbeteren van de kindergeneeskunde voor later. Mirjam ontving naast de zilveren penning ook een geldbedrag van € 10.000.
Lees meer -
Alles uit de kast voor prematuren op afdeling Neonatologie
15 november 2024Op de afdeling Neonatologie van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) werken verpleegkundigen, artsen en andere specialisten dag in dag uit samen aan de beste zorg voor de allerkleinsten. Pasgeboren kinderen met een moeilijke start worden in hun eigen tempo voorbereid op een leven buiten de couveuse. Kinderarts-neonatoloog Anne de Grauw en neonatologieverpleegkundige Margo de Zeeuw vertellen over hun mooie en belangrijke werk.
Lees meer -
Feiten en fabels over vaccinaties: ‘Voorkomen is beter dan genezen’
27 juni 2024De meeste kinderen in Nederland zijn gevaccineerd. Daardoor zijn zij beschermd tegen verschillende infectieziekten, zoals kinkhoest en mazelen. Toch kiezen steeds meer ouders ervoor hun kind niet te laten vaccineren. Dat is zorgwekkend, vinden kinderarts Mirjam van Veen en kinderarts in opleiding Evelien van Kempen. De gevolgen van de steeds lagere vaccinatiegraad zijn dagelijks te zien in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag en op de kinderafdeling in HagaZiekenhuis Zoetermeer.
Lees meer -
Aandacht voor wetenschap in het Juliana Kinderziekenhuis: ‘Onderzoek is onderdeel van de kindzorg’
24 juni 2024Het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) is een bijzondere plek waar honderden mensen zich dagelijks inzetten voor jonge patiënten en hun ouders. Het JKZ probeert niet alleen goede zorg te geven aan kinderen, ook zetten onderzoekers hun beste beentje voor om die zorg te verbeteren. Onder aanvoering van Mirjam van Veen, kinderarts en coördinator wetenschappelijk onderzoek in het JKZ, lopen er meerdere studies en worden er steeds meer samenwerkingen opgezet.
Lees meer -
Hoofdpijn bij kinderen: 'De oplossing ligt niet altijd in een pil'
02 april 2024Hoofdpijnklachten bij kinderen komen steeds vaker voor. Gelukkig kunnen jonge patiënten terecht in het Kinderhoofdpijncentrum van het Juliana Kinderziekenhuis. Daar werken specialisten samen om kinderen en hun ouders te helpen. Medicatie is niet het enige redmiddel. “Een regelmatig slaapritme, gezonde voeding en voldoende beweging zijn belangrijke factoren in de aanpak van hoofdpijn.”
Lees meer -
Geven ouders hun jeugdtrauma’s door aan de volgende generatie? Onderzoekers Juliana Kinderziekenhuis willen vicieuze cirkel doorbreken
29 januari 2024Hoeveel invloed hebben traumatische jeugdervaringen van ouders op hun kinderen? Onderzoekers van het Juliana Kinderziekenhuis gaan dat uitzoeken in de eerste Nederlandse follow-up studie naar nadelige jeugdervaringen, oftewel: Adverse Childhood Experiences (ACEs). “Als trauma van generatie op generatie wordt doorgegeven, kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Die willen we graag doorbreken.”
Lees meer -
Stichting Gilat viert een feestje in Juliana Kinderziekenhuis op 8 november
01 november 2023Woensdag 8 november viert Stichting Gilat een feestje in het Juliana Kinderziekenhuis: de Nationale VerjaardagsDag! Kom langs en ontmoet Ernst & Bobbie, Hans Kazan en Juf Roos. Het feest duurt van 11.15 - 15.30 uur. Ben jij er ook bij?
Lees meer -
Fietstest voor jonge kinderen een feestje door nieuwe hometrainer
15 september 2023Kinderen vanaf 5 jaar kunnen nu ook een fietstest doen in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). Dat gebeurt met een nieuwe interactieve hometrainer, die is aangekocht met geld uit de sponsortocht Den Haag – Texel. Kindercardioloog Luc Filippini is blij met de nieuwe aanwinst: ‘Nu kunnen we hun gezondheidsgegevens nog eerder verzamelen’.
Lees meer -
Minder angst, stress en pijn door helpende taal
06 april 2023In het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) vinden we het belangrijk om stress, angst en pijn zoveel mogelijk te voorkomen. Positieve taal, ook wel Focustaal genoemd, leidt de aandacht af. Daardoor ervaar je minder angst en pijn. Ook ouders kunnen de methode gebruiken.
Lees meer -
Vermoeide bloedcellen mogelijke oorzaak infecties bij kinderen met Down
09 februari 2023Kinderen met het syndroom van Down zijn vaker ziek dan leeftijdsgenootjes. Ze hebben meer kans op luchtweginfecties, worden vaker opgenomen en gebruiken meer antibiotica. Arts-onderzoeker Daphne Peeters deed in het Juliana Kinderziekenhuis onderzoek naar een verklaring hiervoor. En ze vond die: de witte bloedcellen van kinderen met Down zijn veel eerder ‘vermoeid’ dan gezonde kinderen. Deze uitkomst geeft hoop voor de toekomst.
Lees meer -
Ernstige infectie groep-A-streptokok steeds vaker vastgesteld bij kinderen
15 december 2022Ernstige infecties met groep-A-streptokokken (iGAS) werden het afgelopen jaar meer dan gebruikelijk gezien bij kinderen. Hoewel deze ernstige infecties nog steeds heel zeldzaam zijn, is het aantal kinderen dat hiermee naar het ziekenhuis komt sinds begin 2022 sterk toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Juliana Kinderziekenhuis, in samenwerking met andere ziekenhuizen. In meerdere gevallen overleden kinderen in het ziekenhuis aan de infectie. Vervolgonderzoek is dringend nodig om de impact van iGAS in Nederland en Europa vast te stellen.
Lees meer -
DI-RECT overhandigt Troubadour trolley aan Juliana Kinderziekenhuis namens Stichting Muziekids
05 december 2022Groot feest in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). De Haagse band DI-RECT overhandigde vrijdag 2 december een grote koffer vol muziekinstrumenten namens Stichting Muziekids. Met de gitaren, ukeleles, het keyboard en de andere instrumenten kunnen kinderen muziek maken tijdens hun opname in het JKZ. Zo vergeten ze even dat ze ziek zijn.
Lees meer -
Deze kleine oefen-MRI maakt het echte onderzoek minder spannend
31 augustus 2022Een MRI-scan kan nodig zijn om vast te stellen wat een patiënt heeft. Jonge patiënten in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ), en vaak ook hun ouders, vinden het grote MRI-apparaat best spannend. Senior medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige Kinderradiologie Emma van Gorkum vertelt hen daarom vooraf wat ze kunnen verwachten. Daarvoor gebruikt ze een miniversie van het grote MRI-apparaat: de ‘oefen-MRI’.
Lees meer -
Op safari in het Juliana Kinderziekenhuis met de Hospital Hero app
14 juni 2022Is het een olifant? Of zit daar toch een nijlpaard? Dat ontdekken kinderen in het Juliana Kinderziekenhuis met de Hospital Hero app. Ga op zoek naar de verstopte QR-codes en verzamel alle dieren. Wie spaart ze allemaal?
Lees meer -
Opleiding tot High Care Neonatologieverpleegkundige in Juliana Kinderziekenhuis officieel erkend door CZO
03 mei 2022Het verschil maken voor pasgeborenen en hun ouders. Dat kan als High Care Neonatologieverpleegkundige (in opleiding) in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). De opleiding in het JKZ is onlangs officieel erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO).
Lees meer -
Speekseltest en smartwatch kunnen in de toekomst bloedprikken en ziekenhuisbezoeken vervangen
26 april 2022Medisch wetenschappelijk onderzoek bij kinderen kan makkelijker en leuker dankzij speekseltesten en een slim horloge. Dat ontdekte arts-onderzoeker Matthijs Kruizinga van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in een drie jaar durend onderzoek. De resultaten zijn veelbelovend en leverde Matthijs een cum laude promotie op.
Lees meer -
Het diabetesteam van het Juliana Kinderziekenhuis: ‘Ouders hóeven het niet alleen te doen’
15 maart 2022De pechvariant, noemt kinderarts Agnes Clement-De Boers van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) het. Ze heeft het over diabetes type 1. Vrijwel alle kinderen met diabetes hebben deze variant, die niet te voorkomen is en nog niet te genezen. De impact van de chronische ziekte is groot, en niet alleen op het kind. “Het hele gezin heeft diabetes, zeg ik altijd.” Met haar collega’s van het JKZ-diabetesteam begeleidt Agnes ruim 300 jonge patiënten en hun families uit de Haagse regio.
Lees meer -
Juliana Kinderziekenhuis en gemeente starten proef met Integrale Gezinspoli
07 maart 2022Het Juliana Kinderziekenhuis en Centrum Jeugd en Gezin Den Haag beginnen deze maand een proef met een Integrale Gezinspoli. Hierin werken professionals uit het medisch én het sociaal domein samen om (kwetsbare) zwangeren en (aanstaande) gezinnen de zorg te bieden die zij nodig hebben om kinderen veilig en gezond te laten opgroeien.
Lees meer -
Meer regie voor kersverse ouders door melkkoelkastje op kamer
27 oktober 2021Zelf de voeding voor je kindje klaarmaken. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet altijd. Bijvoorbeeld als je met je pasgeboren kindje langer in het ziekenhuis verblijft. De afdeling Neonatologie van het Juliana Kinderziekenhuis heeft sinds kort minikoelkastjes op elke patiëntenkamer. “We bewaren de moedermelk niet meer in een centrale koelkast. Dat heeft zo zijn voordelen,” vertelt seniorverpleegkundige Margot Pels. Ook kersverse ouder Francesca Tomas-van Geel is positief: “Wij mochten nu zelf de voeding klaarmaken.”
Lees meer -
Inès von Rosenstiel ontvangt Koninklijke Onderscheiding
11 oktober 2021Drs. Inès von Rosenstiel-Jadoul kreeg vrijdag 8 oktober 2021 tijdens het eerste nationale Integrative Medicine-Congres in Amersfoort het heugelijke nieuws dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd haar te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Von Rosenstiel is werkzaam als medisch specialist in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en het HagaZiekenhuis in Den Haag. Ze ontving de onderscheiding uit handen van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, onder andere vanwege haar inzet voor een integrale benadering in de zorg (Integrative Medicine) en haar bijdrage aan de verbetering van de gezondheid van kinderen in ontwikkelingslanden.
Lees meer -
"Loopt of staat mijn kind wel goed?"
07 oktober 2021De eerste stapjes op eigen benen zijn bijzondere momenten. Voor het kind zelf, maar natuurlijk ook voor papa en mama. Toch kan de trots bij ouders snel omslaan in angst. Loopt mijn kind wel goed? Waarom staan de benen niet recht? Moet ik naar de huisarts of naar een specialist? Help!
Lees meer -
Informatie over vaccinatie tegen het rotavirus
05 juli 2021Veel kinderen krijgen buikgriep door het rotavirus. Hierdoor moeten zij veel overgeven en/of krijgen ze last van diarree. Een vaccin beschermt het kind tegen de buikgriep. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om alle pasgeboren baby’s te vaccineren tegen het rotavirus. Dit kan eenvoudig met een paar druppels in de wang van het kind.
Lees meer -
Juliana Kinderziekenhuis werkt als eerste kinderziekenhuis met innovatief medicatieveiligheidssysteem MedEye
25 mei 2021Verpleegkundigen van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag maken sinds afgelopen maand gebruik van het medicatieveiligheidssysteem MedEye. Het systeem ondersteunt verpleegkundigen in het medicatieproces door de medicatie vlak voor toediening digitaal te verifiëren. Het toedienen van geneesmiddelen wordt hierdoor aantoonbaar veiliger. Het JKZ is het eerste kinderziekenhuis dat gebruik maakt van medicatieveiligheidssysteem.
Lees meer -
Herma Holscher verlaat Juliana Kinderziekenhuis na 29 jaar
18 maart 2021Kinderradioloog Herma Holscher neemt per 1 april afscheid van het HagaZiekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). Nu ze 60 wordt, wil ze flexibeler gaan werken en meer tijd vrijmaken voor haar passies binnen en buiten het vak. In het JKZ zal de vriendelijke dokter ontzettend gemist worden.
Lees meer -
Interactieve vloer
19 november 2020Dagelijks komen er in ons ziekenhuis 258 kinderen langs en blijven er 55 kinderen logeren. Zo’n ziekenhuisbezoek is voor kinderen vaak ingrijpend. Gelukkig bieden we afleiding.
Lees meer -
Nieuwe inschrijfbalie voor kinderen en patiënten van het Radiologisch Centrum
09 november 2020We willen u in het HagaZiekenhuis graag zo snel mogelijk helpen. Daarom openen we een tweede inschrijfbalie achterin de lichtstraat (route J.0.0). Deze is speciaal voor kinderen met een afspraak in het Juliana Kinderziekenhuis en voor patiënten met een afspraak in het Radiologisch Centrum.
Lees meer -
Twaalfde editie Den Haag - Texel levert ruim €30.000,- op
05 oktober 2020Een paar maanden later dan gepland, maar het is ook dit jaar weer gelukt: de wielertocht Den Haag - Texel. Voor het twaalfde jaar op rij pompten de deelnemers de banden op voor de tocht van ruim 150 kilometer. De ruim 60 deelnemers haalden een prachtig bedrag op voor het Juliana Kinderziekenhuis: ruim €30.000,-
Lees meer -
Geboortebegeleiders Maaike van Rijn en Irma Kemper maken het verschil
15 juli 2020Een goede voorbereiding, eigen regie, positieve gedachten en een goede ademhaling. Volgens verloskundige Maaike van Rijn en gespecialiseerd verpleegkundige Irma Kemper zijn deze onderdelen essentieel bij een bevalling. In het boek Geboortebegeleiders delen Maaike en Irma hun persoonlijke verhalen, kennis en praktische tips.
Lees meer -
APPROACH-studie naar luchtweginfecties genomineerd voor researchprijs
09 maart 2020Arts-onderzoeker Daphne Peeters, kinderarts-infectioloog/immunoloog Gertjan Driessen en aios/postdoc onderzoeker Lilly Verhagen (Wilhelmina Kinderziekenhuis) zijn genomineerd voor de Castor Research Award 2019-2020.
Lees meer -
Open Dag van 21 maart uitgesteld
03 maart 2020Het is niet duidelijk hoe het Coronavirus/COVID-19 zich ontwikkelt. We willen het risico voor onze bezoekers, patiënten en medewerkers zo klein mogelijk houden. Daarom stellen wij de Open Dag van zaterdag 21 maart uit.
Lees meer -
Advies aan minister Bruins: dóór met integrale geboortezorg
05 december 2019Een steviger samenwerking van zorgverleners binnen de geboortezorg en één integraal tarief. Alleen dan is meer kwaliteit van zorg te realiseren voor zwangere vrouwen tegen dezelfde kosten.
Lees meer -
Theater in het Juliana Kinderziekenhuis
02 oktober 2019Vanaf donderdag 3 oktober is er elke maand theater in het Juliana Kinderziekenhuis. Dit wordt georganiseerd door de Stichting Gilat, die in is 2009 opgericht om kinderen vreugde, afleiding en ontspanning te bieden met uitnodigende voorstellingen.
Lees meer -
Uniek onderzoek naar verschillen zieke en gezonde kinderen in JKZ
08 augustus 2019Matthijs Kruizinga, arts-onderzoeker bij het JKZ en het CHDR, vertelt wat er zo belangrijk is aan dit onderzoek: "Van veel behandelingen bij kinderen weten we nog niet of ze eigenlijk wel goed werken. Dit komt omdat er ethische vraagstukken spelen bij geneesmiddelenonderzoek bij kinderen. Vaak moet er bijvoorbeeld bloed geprikt worden. Moet je kinderen daar zonder medische reden aan blootstellen? Bij dit onderzoek willen we een aantal waarden (bijvoorbeeld bloeddruk, temperatuur, slaappatroon) van gezonde kinderen vaststellen en daar de behandeling van zieke kinderen aan relateren."
Lees meer -
Een kind zegt niet: ‘Ik heb last van mijn heup’
21 mei 2019"Als kinderradioloog doe ik vandaag een echografie van de buik van een vierjarig jongetje in verband met buikpijnklachten. Zijn moeder zit ernaast en zijn zesjarige zusje staat dichtbij. Als ik begin te echoën kijkt iedereen aandachtig naar mijn scherm. "Wat is dat?" vraagt het meisje keer op keer. "Jij wil vast dokter worden", zeg ik tegen het meisje. Ze knikt. "En ik wil patiënt worden", zegt haar kleine broertje."
Lees meer -
“Steunzolen of oefentherapie bij kinderen vaak niet nodig”
11 april 2019Het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) is 1 april 2019 gestart met een nieuwe poli: de screeningspoli looppatroon voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Een kinderfysiotherapeut ziet hier kinderen die vaak vallen of een opvallend looppatroon hebben, zoals X-benen. Als het nodig is, kijkt een kinderorthopeed meteen mee. Dat heeft voordelen: de huisarts kan laagdrempeliger verwijzen en het inzetten van steunzolen of oefentherapie is veel minder vaak nodig.
Lees meer -
“Alle artsen zouden global doctors moeten zijn”
23 januari 2019Kinderarts Alfred van Meurs grijpt het interview ter gelegenheid van zijn naderende pensioen aan als kans om te vertellen over de opleiding tot tropenarts.
Lees meer -
Bedtime Stories: even in een andere wereld
16 januari 2019Een glinstering in de ogen of een onvervalste schaterlach. Dat zijn de 'cadeautjes' waarvoor Katarina Justic vrijwel iedere week komt voorlezen in het Juliana Kinderziekenhuis.
Lees meer -
Ten voeten uit: Joke van der Zalm (57)
11 december 2018Joke is al sinds haar 17e jaar verpleegkundige. Op haar 55e stapte ze van de afdeling Neurologie van het HagaZiekenhuis over naar de afdeling Gynaecologie en Verloskunde van het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC). Dat betekende heel ander werk en heel andere patiënten. Maar Joke is volledig in haar sas: "Als je goed voor een ander zorgt en mensen blij maakt, word je zelf ook blij."
Lees meer -
Dekentjes, mutsen en inktvisjes voor te vroeg geborenen
14 november 2018"Ik vond het zo bijzonder en lief dat ik dit zomaar kreeg!" Andrea van den Bosch is enthousiast over het dekentje en knuffelinktvisje die speciaal voor haar dochter Neva zijn gemaakt.
Lees meer -
7e Juliana Kinderrally: met een stralend gezicht scheuren en speuren in een klassieke sportauto
25 september 2018Zaterdag 22 september. Het weer was bewolkt en wat druilerig, maar de gezichten straalden! Reden: de 7e Juliana Kinderrally. 30 klassieke sportauto’s stonden glimmend te wachten op vertrek. Aan boord van elke auto een (chronisch) ziek kind.
Lees meer -
“Het viel me op dat het team zo leuk was”
08 augustus 2018Eind 2016 lag de zus van Zehra Yanik zes weken in het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC) in verband met zwangerschapsvergiftiging. Dat gaf de toen 21-jarige Zehra - zelf in opleiding tot obstetrieverpleegkundige in Rotterdam - de kans om tijdens de bezoekjes aan haar zus Zuhal eens uitgebreid rond te kijken in het HJGC. En dat bleef niet zonder gevolgen …
Lees meer -
Minck was vier weken oud en had drie gebroken botten
30 juli 2018Minck Kragt (5 jaar) wil van de glijbaan, maar dat kan niet zomaar. Moeder Karin moet mee om ervoor te zorgen dat andere kinderen hem niet wegduwen. Anders kan het guitige blonde jongetje zomaar een bot breken. Dat is hem in zijn korte leven al zestien keer overkomen.
Lees meer -
JKZ is rode draad in leven Jaimy en Rogier
31 mei 2018Jaimy en Rogier waren betrokken bij de bouw van het nieuwe JKZ en raakten daar verliefd. Toen Jaimy zwanger werd van Tom, kozen de aanstaande ouders het JKZ ook uit als ziekenhuis voor de bevalling.
Lees meer -
Fietstocht Den Haag - Texel al 10 jaar aan JKZ verbonden
28 mei 2018Fietstocht Den Haag - Texel voor JKZ al 10 jaar een succes. Ieder jaar wordt er met sponsortocht van 155 km geld bij elkaar gefietst.
Lees meer -
Kinderorthopeed Femke: “Ik wil dat een kind denkt: dit is eigenlijk wel leuk!”
24 april 2018Heeft uw kind een aandoening aan zijn of haar bewegingsapparaat? Ga dan naar een gespecialiseerd kinderorthopeed. In het JKZ werken er drie.
Lees meer -
Samenwerking binnen HJGC biedt aanstaande moeders veel voordelen
24 april 2018Aanstaande moeders kunnen vaker onder begeleiding van hun eigen verloskundige bevallen door samenwerking binnen HJGC.
Lees meer -
“Als ik erg mijn best doe, haal ik 50 dienstjaren in de zorg”
08 januari 2018Anja Geldof-Kaat (61) werkt ruim 40 jaar in het HagaZiekenhuis en al 37 jaar op de kraamafdeling. In die tijd is er nogal wat veranderd in het verplegen van moeder en baby: "Baby's lagen vroeger op de kinderkamer.
Lees meer