Kindergeneeskunde

Geïnitieerd door het Juliana Kinderziekenhuis

Antibiotic Prophylaxis for recurrent Respiratory infections in Children

  • Met de APPROACH studie onderzoeken we of een behandeling met onderhoudsantibiotica effect heeft bij kinderen met veelvuldige luchtweginfecties. In total zullen 158 kinderen van 6 maanden tot 10 jaar meedoen in 12 Nederlandse ziekenhuizen. De deelnemende kinderen worden ingedeeld in 2 groepen: de eerste groep krijgt het antibioticum (cotrimoxazol) en de andere groep krijgt een placebo (nepmiddel) voor een periode van 3 maanden. In totaal worden kinderen 6 maanden gevolgd, om zo het klachtenpatroon en de effecten goed te kunnen beoordelen. Ouders houden een dagboek bij met de klachten. Daarnaast worden verschillende monsters afgenomen om te kijken naar bij-effecten, zoals veranderingen van het microbioom (bacterie samenstelling in het lichaam).
  • Inclusiecriteria: Kinderen van 6 maanden tot en met 10 jaar met vanwege veelvuldige luchtweginfecties en een indicatie hebben voor onderhoudsantibiotica.
  • Exclusiecriteria: onder andere chronische longziekten (zoals taaislijmziekte), ernstige afweerstoornissen en sommige syndromen.
  • Meer informatie: Approach studie (google.com) of approach@hagaziekenhuis.nl

Invasieve groep A streptokokken infecties bij kinderen 

  • De groep A-streptokok is een bacterie die verschillende ziektebeelden kan geven. Dit kunnen infecties zijn zoals keelontsteking of roodvonk. Soms veroorzaakt het ernstige ziektebeelden waaronder sepsis (bloedvergiftiging), streptococcal toxic shock syndrome (STSS) of pneumonie (longontsteking). In 2022 was er een duidelijke toename in het aantal kinderen met zo’n ernstige groep-A streptokokken infectie ten opzichte van 2018-2019. Het is nog niet duidelijk waarom dit zo is. Dit onderzoek kijkt naar de epidemiologie, kliniek en microbiologie van deze invasieve groep-A streptokokken infecties. Op deze manier willen wij antwoord krijgen op de vraag wat de oorzaak hier van is en hoe we hier om mee moeten gaan.
  • Zie persbericht: Ernstige infectie groep-A-streptokok steeds vaker vastgesteld bij kinderen

Neonatologie

Geïnitieerd door het Juliana Kinderziekenhuis

  • Vrouwen met chronische darmontstekingen worden ook tijdens de zwangerschap vaak behandeld met afweerremmende medicatie (zoals TNF α remmers) om de kans op een opvlamming van de darmontsteking bij de moeder te verkleinen als ook de kans op nadelige gevolgen bij het (ongeboren) kind. De effecten van deze medicatie op het nog niet volledig ontwikkelde afweersysteem van de baby zijn niet goed bekend. Bij dit onderzoek worden deze effecten bekeken.
  • Inclusiecriteria: kinderen met in de baarmoeder blootstelling aan immunosuppressiva vanwege een inflammatoire darmziekte (IBD) bij moeder
  • Exclusiecriteria: een kind met:
    • een (mogelijke) HIV infectie;
    • immuundeficiëntie als gevoeg van een bekende genetische ziekte; en/of maternaal certolizumab of eternacept gebruik.

Juliana Kinderziekenhuis als deelnemend centrum

“Collaborating to improve neonatal care: ParentAl paRticipation on The NEonatal waRd - the neoPARTNER study”

  • We willen in dit onderzoek bekijken hoe ouders het vinden om deel te nemen aan de zorg voor hun kind op de afdeling neonatologie. In de 10 ziekenhuizen die meedoen wordt al samengewerkt met ouders, maar de manier waarop dit gedaan wordt verschilt tussen ziekenhuizen. We zijn benieuwd naar het effect van de manier van samenwerking op ouders, kind en de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis. We willen bijvoorbeeld graag weten hoe ouders het ervaren om samen beslissingen te nemen met de arts/verpleegkundige, hoeveel ze betrokken zijn bij de dagelijkse zorg voor hun kind en hoe de hechting met hun kind is. Ook kijken we naar de groei, de voeding en duur van de ziekenhuisopname van het kind.
  • Inclusiecriteria:
    • Neonaat met ziekenhuisopname binnen 24 uur na de geboorte, ouders 18 jaar of ouder
  • Exclusiecriteria:
    • Opname korter dan 7 dagen, ernstige congenitale of syndromale afwijkingen, ernstige ziekte bij kind met weinig overlevingskans, ouders met psychosociale problemen, betrokkenheid van jeugdzorg bij de familie, geen beheersing van Nederlandse of Engelse taal