In het Radiologisch Centrum werken veel experts samen. We maken röntgenfoto’s, echo’s, MRI-scans en CT-scans. Ook doen we nucleair onderzoek. Met deze foto’s, echo’s en scans kunnen we de binnenkant van het lichaam bekijken. Zo kan de specialist zien of er ergens schade of een ziekte zit.

De afdelingen Radiologie van Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) en het HagaZiekenhuis vormen samen het Radiologisch Centrum. Krijgt uw kind een röntgenonderzoek of echografie? Dan doen we dit in het JKZ. Een MRI-onderzoek, CT-scan of nucleair onderzoek doen we in het HagaZiekenhuis.

Radiologie bij kinderen in het Juliana Kinderziekenhuis

Een radiologisch onderzoek kan spannend zijn voor uw kind. We zorgen er daarom voor dat uw kind zich op zijn of haar gemak voelt. We leggen op een eenvoudige manier hoe het onderzoek werkt. Voor een radiologisch onderzoek heeft u altijd een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

Röntgenonderzoek gebeurt met behulp van röntgenstralen. Deze zijn niet zichtbaar en niet voelbaar. De meeste mensen kennen de röntgenfoto bijvoorbeeld van het maken van een afbeelding van een gebroken bot.

De stralen gaan dwars door het lichaam heen. De harde delen in het lichaam (botten bijvoorbeeld) houden de stralen veel meer tegen dan de zachte delen van het lichaam, zoals een nier. Nadat de stralen door het lichaam zijn gegaan, ontstaat er een afbeelding op een computerscherm. De laborant keurt de kwaliteit van de foto's. Daarna maakt de radioloog het verslag.

Röntgenstraling kan nadelig kan zijn voor een mens. Daarom doen we een röntgenonderzoek alleen als het echt nodig is. We proberen de straling altijd zo laag mogelijk te houden.

De CT-scanner is een heel ingewikkeld röntgenapparaat. Hiermee kunnen we de organen in dwarsdoorsneden zien. Het onderzoek is pijnloos. Soms gebruiken we een contrastvloeistof om bloedvaten en/of organen beter zichtbaar te maken op de foto's. De contrastvloeistof krijgt uw zoon of dochter via een prik (injectie) in de arm. In deze contrastvloeistof zit jodium.

Bij een echografie maken we beelden van de organen. Dat gebeurt met een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Tijdens het onderzoek krijgt uw kind gel op de huid. De radioloog strijkt het apparaatje over de gel. De geluidsgolven worden omgezet in echobeelden. Deze beelden zijn te zien op een beeldscherm. De radioloog maakt hiervan een aantal foto’s.

De radioloog voert de echografie uit. Een radiodiagnostisch laborant of een doktersassistent helpen hem of haar hierbij.

De MRI-scanner maakt gedetailleerde foto´s van de organen en weefsels. Dat gebeurt met een sterk magneetveld. Soms is er contrastvloeistof nodig voor een goed onderzoek. Deze vloeistof maakt organen beter zichtbaar. Uw zoon of dochter krijgt deze vloeistof via een infuus in de arm. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. Deze werkt onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Bij een nucleair onderzoek kijken we of de organen goed werken. Hierbij gebruiken we licht radioactieve stoffen. Deze radioactieve stoffen verlaten het lichaam snel na het onderzoek. Bij het onderzoek gebruiken we contrastvloeistof. Hiermee maken we de bloedvaten en/of organen beter zichtbaar op de foto's. De contrastvloeistof krijgt uw zoon of dochter via een prik (injectie) in de arm. In deze contrastvloeistof zit jodium.

De foto's maken we met een gammacamera. Dit kan in een aantal gevallen tijdens de injectie, maar soms ook na enkele minuten of uren.


Wij staan voor u klaar

Radiologie bij kinderen in het Juliana Kinderziekenhuis